În ultimii ani numărul de persoane care au intoleranță alimentară a crescut dramatic, în special în rândul copiilor. Intoleranța la gluten, lactoză, sulfiți sau fructoză a ajuns să fie un lucru comun, iar nutriționista Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă în acest sens și îi condamnă vehement pe părinți.
O intoleranță alimentară însemna incapacitatea organismului de a digera corect un aliment, iar acest lucru este foarte des întâlnit în ultima perioadă, în special în rândul copiilor. Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect și spune că multitudine acestor intoleranțe este cauzată de părinți, care au uitat să îi mai hrănească pe cei mici cu produse românești.
(CITEȘTE ȘI: MÂNCAREA SECRETĂ PE CARE NUTRIȚIONISTA MIHAELA BILIC O SERVEȘTE PENTRU A SCĂPA DE PROBLEME: „UN REMEDIU EFICIENT ȘI AZI”)
Atunci când vine vorba de intoleranțele alimentarea, Mihaela Bilic este radicală și spune că vina ne aparține. Potrivit spuselor nutriționistei, acestea au legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare. Ea spune că ne naștem cu un „bagaj” enzimatic, specific pământului pe care am crescut, iar faptul că mâncăm mai multe produse provenite din alte țări ne dăunează.
Mihaela Bilic spune că acum copii au ajuns să mănânce mai mult avocado, ananas și goji, în loc de pere, gutui sau cireșe, iar acest lucru se resimte și să oglindește perfect în creștea numărului de persoane intolerante.
Astfel, nutiționista a tras un semnal de alarmă și ne sfătuiește să ne întoarcem la consumul produselor românești, dacă vrem să scăpăm de toate acestea intoleranțe care ne-au acaparat.
„Identitatea genetică merge mână în mână cu identitatea alimentară. Spațiul alocat în supermarket produselor pentru diferitele intoleranțe alimentare a crescut alarmant. Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?
Spre deosebire de alergiile alimentare care sunt grave, intoleranțele sunt mai degrabă o incapacitate a sistemului digestiv de a interacționa cu anumite produse. Simptomele sunt variate, de la inflamație cronică și disconfort abdominal, până la migrene și hipertensiune.
Pentru lumea medicală un lucru este cert: creșterea spectaculoasă a numărului de persoane cu intoleranțe alimentare are legătură cu schimbarea obiceiurilor alimentare, asta pe lângă factorii de mediu. Ne naștem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pământului pe care am crescut și din care s-au hrănit strămoșii noștri.
A fost nevoie de multe generații până când această identitate genetică și alimentară să fie stabilite. Introducerea în alimentație a unor produse pe care nimeni înaintea noastră nu le-a consumat, a dus la apariția acestor probleme de intoleranță.
Copiii noștri au ajuns să mănânce mai des avocado, fructul pasiunii, ananas și goji, decât pere, gutui, vișine sau merișoare. Ne e lene să alegem oasele din guvizii de Marea Neagră, așa că mâncăm somon și doradă din alte mări. Nici produsele lactate pe care le consumăm nu mai sunt “made in Romania”, câtă vreme preferăm laptele din Alpi pentru că e bio.
Înainte să ne plângem de atâtea intoleranțe alimentare, sfatul meu ar fi să reîncepem să mâncăm românește. Pentru că arborele nostru genetic crește sănătos și se hrănește doar din pământ românesc”, a spus Mihaela Bilic.
(VEZI ȘI: LEGUMA BANALĂ CARE TE AJUTĂ SĂ SLĂBEŞTI UŞOR ŞI REPEDE! MIHAELA BILIC A DEZVĂLUIT SECRETUL)